Takma diş, eksik dişlerin yerini doldurmak ve çiğneme fonksiyonlarını yeniden kazandırmak amacıyla yapılan protezlerdir. Bu protezler diş kaybı, yaşlanma, travma, çürükler ya da diş eti hastalıkları gibi nedenlerle diş kaybı yaşanması durumlarında yapılır. Eksik dişlerin giderilmesiyle estetik fonksiyonlar yeniden kazandırılır, fonksiyonel kayıplar önlenir.

Takma diş, genel olarak biyouyumlu malzemelerden üretilir ve bu protezler hastanın ağız yapısına uygun olacak şekilde özel olarak tasarlanır. Bu protezlerin uzun ömürlü olması kullanım şekline bağlıdır. Düzenli yapılan ağız bakım uygulamaları ve hijyen kurallarına uyulmasıyla uzun süre kullanımı mümkündür. Aksi takdirde ağız içinde enfeksiyon, irritasyon gibi sorunlar görülebilir.

Takma diş takılması gereken durumlar şunlardır:

Tam diş kaybı olan hastalar

Kısmi diş eksikliği olanlar

Çiğneme ve konuşma problemi yaşayanlar

Genetik ya da doğuştan diş eksikliği bulunanlar

Travma ya da kaza sonucu diş kaybı yaşayanlar

Diş eti hastalıklarına bağlı diş kaybı yaşayanlar

İmplant uygulamasına uygun olmayan hastalar

Takma Diş
Takma Diş

Takma Protez Diş

Takma diş, eksik dişleri tamamlamak amacıyla yapılan ve kişinin çiğneme, konuşma ve estetik görünümünü iyileştirmeyi amaçlayan yapay dişlerdir. Bu işlem, tam diş kaybı yaşayan bireylere uygulanabileceği gibi kısmi kayıp yaşanan durumlarda da kullanılabilmektedir.

Günümüzde tüm bu işlemler, teknolojinin de gelişmesiyle birlikte estetik ve fonksiyonel olarak doğal dişlere en yakın şekilde tasarlanarak yapılmaktadır.

Protez diş kullanımı ile eksik dişler yerine konularak çiğneme fonksiyonu yeniden kazandırılabildiği gibi konuşmanın kolaylaştırılmasını ve estetik görüntünün düzeltilmesini de desteklemektedir.

Protez diş, başlangıçta bir alışma süreci gerektirse de zamanla konforlu bir hale gelmektedir. Protez yapımı sonrası hastanın takma dişlerle yemek yemesi ve konuşmaya başlaması için birkaç haftalık bir adaptasyon süresinin geçmesi beklenmektedir.

Protez diş ne kadar sürede yapılırsorusu bu işlemi yaptıracak olan hastalar tarafından sıklıkla araştırılan bir konudur. Basit hareketli protezler genel olarak 1-2 hafta içinde hazırlanır, implant destekli protezlerin hazırlanması için ise 3 ila 6 ay arasında bir süre geçmesi beklenir.

Bu işlemleri yaptırmadan önce bir diş hekimine muayene olarak tedavi planı oluşturmak ve hekim önerileri doğrultusunda işleme başlamak büyük önem taşımaktadır.

Takma Diş Çeşitleri

Eksik dişlerin giderilmesi amacıyla yapılan protez dişlerin birçok çeşidi mevcuttur. Protezler, hastanın diş yapısı ve ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde farklılık gösterir. Sıklıkla tercih edilen diş protez çeşitleri şunlardır:

Tam Protezler: Tüm dişlerin kaybının yaşandığı durumlarda yapılır ve bu protez akrilik malzemeden üretilir. Protez, diş etlerine oturtularak vakum gibi sabitlenir.

Parsiyel Protezler: Kısmi eksiklik yaşanan durumlarda uygulanır. Bu protez metal iskelet desteklidir. Doğal dişlere tutunarak sabitlenen bu protez, çiğneme fonksiyonunun iyileştirilmesine yardımcı olur.

İmplant Destekli Protez: Dayanıklı bir çözümdür. Çene kemiğine yerleştirilir ve diş kaybına kalıcı bir çözüm getirir.

Hareketli Protez: Hastanın istediği zaman takıp çıkarabildiği bir türdür. Genel olarak yaşlı bireyler ya da cerrahi işlem istemeyen hastalarca tercih edilir.

Takma diş nasıl yapılır sorusu hekimler tarafından yürütülen bir süreci içermektedir. Bu süreçte öncelikle hastanın ağız ölçüsü alınır ve laboratuvar ortamında kişiye özel olarak protez hazırlanır. Daha sonra protezin diş etine uyum sağlaması beklenir. Süreç tamamlandıktan sonra kullanıma başlanabilir.

Takma Diş Fiyatları

Takma diş fiyatlarında maliyete etki eden birçok kriter bulunmaktadır. Bu kriterler protez türü, kullanılan malzeme, uygulanacak olan teknik ve hastanın ağız yapısı gibi faktörler olarak sayılabilmektedir.

Diş protez maliyetlerini belirleyen faktörlerden bir diğeri protezin sabit ya da hareketli olmasıdır. Aynı zamanda implant desteği gerekip gerekmediği de maliyeti etkileyen önemli kriterlerden biridir.

Genel olarak bakıldığında ise tam protezler parsiyel protezlere oranla daha uygun maliyetliyken implant destekli protezler daha maliyetli olmasına karşın uzun vadede daha avantajlıdır.

Takma protez diş, estetik açıdan görünümü iyileştirmeyi sağlasa da genç yaşta takma diş kullananlar için aynı durum söz konusu değildir. Genç hastalar için bu süreç hem psikolojik hem de fiziksel olarak alışılması gereken bir süreci içermektedir. Diş kayıpları yalnızca yaşlanmaya bağlı oluşabilen bir sorun değildir; bu kayıplara genetik faktörler, travmalar, diş eti hastalıkları ve çürükler de eşlik edebilir. Bu da genç yaşta protez diş kullanımını zorunlu kılmaktadır.

Tam ya da parsiyel protezlerin uzun ömürlü olabilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcuttur. Bunlardan biri düzenli yapılan bir bakımdır. Aynı zamanda protezin düzenli olarak diş fırçası yardımıyla ya da özel protez temizleme solüsyonlarıyla temizlenmesi gerekir. Bu da takma diş nasıl temizlenir sorusuna cevap olarak verilebilir.

Diş eksikliklerinin giderilmesi ve çiğneme fonksiyonlarının yeniden kazandırılması amacıyla yapılan protez takma dişler, diş hekimi muayenesi ile birlikte planlanmalı ve işlem gerçekleştirilmelidir.