kanal tedavisi

Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi, dişin iç yapısındaki enfekte olmuş sinir dokusunu temizleme işlemidir. Bu işlem, dişin canlılığını yitirdiği ve çürüklerin olduğu durumlarda uygulanır. Dişin kök kısmındaki sinirlerin zarar görmesi iltihap oluşumuna yol açarak şiddetli ağrılara neden olur. Bu işlemde, çıkarılan doku temizlenerek doldurulur ve diş kaybının önüne geçilebilir.

Kanal tedavisi, dişin sinir dokusunun zarar gördüğü durumlarda uygulanan bir yöntemdir. Dişin kök kanallarına uygulanan bu yöntem, dişin çekilmesini engeller. Bu yöntemde, dişin enfekte olan pulpa dokusu temizlenir ve kök kanalları şekillendirilir. Kanal tedavisi sonrasında, dişin üst bölgesi dolgu veya kaplama ile onarılır. Diş hekimleri, dolgu veya diğer yöntemlerde tedavisi mümkün olmayan sorunlar için bu yönteme başvurabilir.

kanal tedavisi

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal ya da endodonti tedavisi olarak bilinen bu işlem dişin sinir dokusunda bulunan hasarı temizleme amaçlı yapılır. Bu işleme dişteki çürükler pulpa dokusuna ulaştığında ihtiyaç duyulur. Dişin kök kanallarında bulunan sinir ve bağ dokusu iltihaplandığı zaman diş sinirlerinin alınması gerekir.

Endodonti tedavisinin amacı enfeksiyonu durdurarak dişin eski sağlıklı işlevini geri kazandırmaktır.  Dişte oluşan enfeksiyonlara tedavi yapılmazsa diş tamamen kaybedilebilir. Bu yüzden bu tedavi yöntemi, hangi amaçla yapılırsa yapılsın dişi korumaya yöneliktir.

Birçok kişi tarafından merak edilen “Kanal tedavi zor mu?” sorusunun cevabı, lokal anestezi altında yapıldığı için acısız bir işlemdir. Uygulama sonrası uyuşukluk geçtiği zaman, ağrı ve acı ortaya çıkabilir ancak bu durum kısa bir süre sonra geçer.

Kanal tedavisi aşamaları ise birkaç adımdan oluşan işlemleri içerir. İlk aşama olarak, diş hekimi tarafından muayene ve tetkiklerle kanal işlemi gerekliliği kesinleşir.

Tedavinin en önemli bölümlerinden biri, kanal tedavisi 2. aşama olarak bilinen kök kanallarının temizlenip şekil verildiği kısımdır. Diş hekimi, dişin kök yapısındaki enfekte olmuş dokuları ve kök kanallarını temizler. Daha sonra temizlenen kanallar doldurulur ve diş restore edilerek doğal görünüme kavuşur.

kanal-tedavisi

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal (endodonti) tedavisi, dişin kök kısmına kadar ilerlemiş enfeksiyonu ve hasarı tedavi etmek amacıyla uygulanan bir işlemdir. Kanal tedavisi nasıl olur sorusu uygulamadan faydalanacak pek çok kişinin tarafından merak edilir. Bu işlem süreci temelde şu adımları içermektedir:

Diş hekimi tarafından, enfekte olmuş diş lokal anestezi ile uyuşturulur.

Dişin üst kısmında küçük bir delik açılarak ve enfekte olmuş dokulara ulaşılır.

Kanal tedavisi sırasında dişin kök kanalları temizlenerek dolgu için genişletilir.

Genişletilen alan özel dolgu malzemesi ile doldurularak restore edilir.

Diş kanal tedavisi, farklı ihtiyaç ve durumlara göre değişiklik gösterebilir. Tedavi sürecinde, dişte ciddi bir hastalık varsa iltihaplı dişe kanal tedavisi yapılır mı sorusu akla gelir.

İltihaplı dişlere kanal (endodonti) tedavisi yapılabilir ancak bu durum enfeksiyonun seviyesine göre farklılık gösterir. İltihap çok ileri seviyelerde ise süreç daha uzun sürebilir. Ayrıca iltihap tamamen temizlemeden tedavi yapılamaz.

Bazı durumlarda, kanal tedavisi sonrası geçmeyen uyuşukluk hissi yaşanabilir. Bu uyuşukluğun tedavi sonrasında bir süre sonra geçmesi beklenir. Bir süre sonra uyuşukluk geçmezse diş hekimiyle iletişime geçilmelidir.

Nadir olarak görülse de kanal tedavisi sonrası ağrı ve tekrardan enfeksiyon görülebilir. Bu yüzden, aynı dişe 2 kez kanal tedavisi gerekir. Bu durumda, kişinin enfeksiyon seviyesine göre diş yeniden tedavi edilerek kurtarılabilir.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Dişte kanal tedavisi, dişin iç yapısındaki hasarı onarma amaçlı yapılan bir işlemdir. Bu tedavi süresi, kök kanallarının sayısına ve dişin enfeksiyon durumuna göre değişmektedir. Diş kanal tedavisi süreci, dişin durumuna göre birkaç seans sürebilir.

Basit bir tedavi işlemi bir saat içerisinde gerçekleşebilir. Zorlu tedavi işlemleri daha uzun sürerek birkaç randevu gerektirebilir.  Bu tedavi, dişin işlevini korumak ve çekilmesinin önüne geçmek için yapılan etkili yöntemdir.

Endodonti tedavisi yaptıracak hastalar sıklıkla kanal tedavisi mi dolgu mu sorusunu merak eder. Çürükler, dişin sinirlerine ulaşmadan yüzeysel olarak etki ediyorsa dolgu tedavisi yeterli olabilir. Ancak, derin bir çürük ve travma sonucu sinir dokusuna ulaşarak zarar veriyorsa kanal tedavisi zorunlu hale gelebilir. Bu soru, dişin durumuna bağlı olarak değişeceği için diş doktorunun muayene ve tetkikleri sonucunda bir karara varılabilir.

Endodonti (kanal) tedavisinin en önemli aşaması, dişte sinirlerin alınması kısmıdır. Bu aşama, dişin enfekte olmuş pulpa dokusu temizlenerek enfeksiyonun yayılması önlenir. Bunun yanı sıra dişteki canlı doku işlem esnasında çıkarılır. Dolayısıyla yalnızca kök işlevini koruyan cansız bir diş ortaya çıkar. Bu nedenle, dişin üst kısmı dolgu ile güçlendirilir.

Kanal Tedavisi

1 Diş Kanal Tedavisi Kaç Dakika Sürer?

Bir dişte kanal (endodonti) tedavisi, dişin durumuna bağlı olarak 30 dakika ile 2 saat arasında sürebilir. Tedavi süresi dişin enfeksiyon seviyesine ve kök kanallarının sayısına göre değişir. Özellikle çok köklü dişlerde veya ileri derecede enfeksiyonlarda bu süreç uzayabilir.

Ön dişler, tek kök kanalına sahip olduğu için bu süre kısalabilir. Arka dişlerin ise birden fazla kök kanalına sahip olduğu için işlem süresi uzayabilir.

Kanal tedavi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler:

Sıcak-soğuk hassasiyeti, şiddetli ağrı ve diş eti şişliği gibi semptomlarına dikkat edilmelidir.

Komplikasyonlar gelişirse enfeksiyon belirtisi olup olmadığını belirlemek için diş hekimi ile iletişime geçilmelidir.

Baskı yapmaktan kaçınarak sert yiyeceklerden uzak durmalı ve diş hekimin verdiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.

Dişler fırçalanmalı ve diş ipi ile temizlenmelidir. Önerilen temizlik ve bakım rutinlerine uyulmalıdır.

Diş tedavileriniz için Funda Ersöz’e başvurabilir, detaylı bilgi ve randevu için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Formu Doldurarak Bizimle
İletişime Geçebilirsiniz.
Anasayfa Form