Diş Taşı Neden Olur?

Diş taşı neden olur sorusu, birçok insanın merak ettiği konulardan biridir. Diş taşı, dişlerin arka yüzeylerinde, diş eti hizasında veya diş köklerinde biriken ve zamanla sertleşen plak tabakasıdır. Bu tabakalar; bakteri, yiyecek parçaları ve tükürükten oluşmaktadır.

Diş taşı neden olur sorusunun cevabı, diş taşı oluşturacak yiyeceklerden ve sonrasında ağız bakımını ihmal etmekten kaynaklanabilir. Şekerli ve nişastalı yiyeceklerin sıklıkla tüketilmesi ve kötü ağız hijyeni, plak oluşumuna neden olur. Bu durum plaklarda, diş taşı oluşumunu etkileyen faktörlerden biridir.

Yapışkan bir yapıya sahip olan plaklar temizlenmediği zaman, sert bir tabaka oluşturarak ağız sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Diş taşı neden olur sorusu beslenme alışkanlığı ve ağız bakımı ile doğrudan ilişkilidir. Diş taşı oluşumunu, düzenli bir ağız bakımı ve sağlıklı beslenme alışkanlığı sayesinde azaltmak mümkündür.

Diş Taşı Belirtileri Nelerdir?

Diş taşı belirtileri nelerdir, ağızda rahatsızlık hissi ve estetik kaygılar yaşandığı zaman sık sorulan sorulardan biridir. Diş taşları diş eti sağlığında olumsuz değişikliklere neden olur. Bu durum estetik ve işlevsel problemlere yol açabilir.

Belirtilerin erken süreçte fark edilerek önlem alınması, ağız sağlığı sorunlarının giderilmesine yardımcı olur. Diş taşı oluştuğunu anlamamıza yardımcı olan belirtiler şunlardır:

  • Diş eti iltihabı ve kanama: Diş fırçalarken diş etlerinde oluşan kızarıklık ve kanama, sık karşılaşılan belirtidir.
  • Ağızda kötü koku: Bakterilerin birikmesiyle plakların oluşmaya başladığı, kötü ağız kokusundan anlaşılabilir.
  • Dişlerde hassasiyet ve ağrı: Sıcak ve soğuk yiyecekler tüketildiğinde, diş yüzeyinde ağrı ve hassasiyet oluşmasına neden olabilir.
  • Dişlerde sararma veya kahverengi lekeler: Diş fırçalama düzeni aksatıldığı zaman dişlerde sarımsı veya kahverengi lekeler görülebilir. Bu renk değişimi plakların sertleştiğinin belirtisidir.
  • Dişler arasında çürümeler: Diş taşları, diş aralarına girerek çürüklere sebebiyet verir. Bu durum diş kaybına yol açabilir.
  • Dişlerin yüzeyinin pürüzlü olması: Diş taşları sert yüzey oluşturduğu için diş fırçası ile temizliği zorlaştırabilir. Dişlerin üzerindeki pürüzlü yüzeyler, plak birikimine yol açar.
Diş Taşı Neden Olur?

Diş Taşı Nedir?

Ağızda bulunan bakteriler, yiyecek artıklarıyla birleşerek zamanla sertleşen plak tabakası haline gelir. Plaklar; bakteri, tükürük ve yiyecek artıklarının birleşiminden oluşur. Plaklar düzenli olarak temizlenmediği durumlarda diş taşlarını oluşturur.

Diş taşlarının oluşumu en aza indirmek düzenli bir ağız bakımı şarttır.  Yiyeceklerden sonra ağız temizliğine dikkat edilmelidir. Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, dişlerde taş oluşumunu engelleyen faktörlerdendir.

Diş taşının temizlenmesi nasıl yapılır? Diş taşı temizliği, diş hekimi tarafından yapılan bir işlemdir. Temizlik işlemi genelde birkaç adımda gerçekleşir:

  • İşlem sırasında diş hekimi dişlerin üzerindeki ve diş eti çizgisinin altındaki diş taşlarını temizleyerek işleme başlar.
  • Ultrasonik cihazlar kullanarak yüksek titreşimler ile diş taşlarını parçalara ayırır.
  • Dişlerin yüzeylerini pürüzsüz yaparak temizlenir.
  • Diş eti sağlığı bir kontrolden geçer, iltihaplanma varsa tedavi edilir.
  • Diş hekiminin diş eti bakım önerileri ile süreç tamamlanır.

Bazı bireylerde taş oluşumu hızlı gelişebilir. Bu durum diş eti hastalıkları risklerini de arttırabilir. Bu kişilerde diş taşı temizliği daha sık yapılan bir işleme dönüşür.

Sürecin doğru yönetilmesi ve diş kaybı sorunları yaşanmaması için bir diş hekimine muayeneye gitmek önemlidir. Diş hekimi, kontrollerinden sonra taş oluşumunu engellemek için kişiye uygun temizlik yöntemini belirleyecektir.

Diş Tartarı Neden Olur?

Diş tartarı, dişlerin yüzeyinde sert yapıda olan diş taşlarıdır. Ağız hijyenine yeterli özeni göstermeme sonucunda oluşur.

Diş tartarının düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Ağız ve diş sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir. Dişlerde tartar oluşumu ağız sağlığını ihmal etmekten kaynaklanan bir problemdir.

Diş tartarının temizlenmemesi diş ve diş eti hastalıklarına yol açabilir. Sertleşmiş diş plakları, ilerleyici diş eti hastalığı ve diş eti iltihabı gibi ağız sağlığı problemlerine neden olabilir. Diş tartarı oluşumunun, diş ve diş etine zararları şunlardır;

  • Diş eti kanaması,
  • Çene kemiğinde zarar oluşması,
  • Diş çürükleri,
  • Ağız kokusu,
  • Diş eti çekilmesi,
  • Dişlerde sallanma.
Diş Taşı Neden Olur?

Arka yüzeyler ile birlikte, dişleri günde 2-3 kez fırçalayıp dikkatle temizlemeye özen gösterilmelidir. Aşırı fazla şeker bulunduran yiyecek ve içeceklerden uzak durmak gerekir. Diş ipi ve ağız gargara ürünleri kullanmak diş tartarı oluşumunu engeller.

Bu süreçten minimum seviyede etkilenmek mümkündür. Ağız bakımı aksatılmadan, özenle yapılmalıdır. Düzenli diş hekimi ziyaretleri, tartar oluşumunun erken aşamada tespit edilmesine yardımcı olmaktadır.

Ağız ve diş problemleriniz için Dr. Funda Ersöz’e başvuru yapabilirsiniz. Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.