Diş Nasıl Çekilir?

Diş nasıl çekilir? Diş çekimi dişin kron, dolgu ve kanal tedavisi uygulamaları ile kurtarılamadığı durumlarda diş hekimleri tarafından uygulanır.  Diş kökü kırıkları, ciddi çürükler ve gömülü dişler diş çekimi gerektiren başlıca nedenler arasındadır. Ortodontik tedavi amacıyla diş çekim işlemi gerekebilir.

Diş nasıl çekilir sorusunun cevabı, dişin durumuna göre değişir. Çekim işleminden önce diş hekimi, dişi ve çevresindeki dokuları muayene eder. Muayene sonrasında bölge, lokal anestezi ile uyuşturularak işleme başlanır. Diş kökü kırık olduğu durumlarda, dişin parçalar halinde çıkarılması gerekir. Bu işlem, çene kemiğine zarar vermeden dikkatli bir şekilde yapılır.

Diş çekimi genellikle şu durumlarda yapılır:

  • Dişlerin yerleşim sorunları,
  • Diş eti hastalıkları,
  • Ağır diş çürükleri
  • Kötü durumda olan diş kökleri,
  • Diş kırıkları ve çatlaklar,
  • Dişin tedaviye yanıt vermemesi.
Diş Nasıl Çekilir?

20’lik Diş Nasıl Çekilir?

Üçüncü azı dişi olarak bilinen, çoğunlukla 17 ve 25 yaşları arasında çıkan dişler “20’lik diş” olarak adlandırılır. Çene kemiğinin en arka tarafında bulunan bu dişler, çene kemiğinde yeterli alan bulamayarak gömülü kalabilirler.  Bu durum zamanla, ağız ve diş sağlığına zarar verebilir.

20’lik diş nasıl çekilir sorusunun cevabı, dişin konumuna bağlı olarak değişiklik gösteren bir durumdur. Bu süreçte diş hekimleri, diş eti ve çene kemiğindeki hasarları tespit ederek ilerler. Gömülü dişler, düzgün yerleşememe ve çene kemiğinin küçüklüğü gibi çeşitli durumlarda diş etinin içinde kalırlar. Bu durum diş etinde ağrı, enfeksiyon ve diş eti hastalığı gibi birçok probleme yol açabilir.

20’lik diş çekiminde, diş eti açılarak gömülü diş dikkatlice çıkarılır. Diş çıkarıldıktan sonra, diş eti kapatılır ve dikiş uygulaması yapılır. Dişin büyüklüğüne ve pozisyonuna göre, diş bazen parçalar halinde de çekilebilir.

Dişin onarılamaz durumda olduğu ve diğer tedavi seçeneklerinin etkisiz kaldığı durumlarda da kırık diş çekme uygulaması yapılır. İyileşme bölgesinde ağrı hissedilmesi normal bir durumdur. Diş çekimi sonrasında sıcak ve soğuk yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Ağız sağlığınıza gerekli özeni göstermek iyileşme sürecini hızlandırır.

Diş çekimi, diş hekiminin kontrolü altında gerçekleşmelidir. İyileşme sürecinde ağız bakımına özen göstermek gerekir. Diş çekimine ihtiyaç duyulduğunda diş hekimine başvurmak, ağız ve diş sağlığı için önemli bir adımdır. Komplikasyon risklerini en aza indirerek hem güvenli hem de başarılı bir çekim süreci geçirmeye fayda sağlar.

20’lik diş çekimi kaç dakika sürer?

20’lik diş çekimi, 30 veya 60 dakika arasında gerçekleşir. Ancak bu süre dişin durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir.  Dişin, tamamı ya da yarısının gömülü olduğu durumlar çekim işlemi sürelerini arttırabilir. Diş köklerinde bir düzensizlik veya eğrilik varsa işlemi daha uzun sürebilir.

 Diş çekimi çok acıtır mı?

Diş çekimi sanıldığı kadar acılı bir işlem değildir. Çekim sırasında baskı hissedilmesi normal bir durumdur. Bölge lokal anestezi ile uyuşturulduğu için acı hissedilmez.

Anestezi etkisini yitirmeye başladığı zaman yaşanan ağrılar diş hekiminin reçete ettiği ilaçlar ile kontrol altına alınabilir. Diş çekiminden sonra, herhangi bir komplikasyon ve şiddetli ağrılar oluşursa diş hekimine başvurmak önemlidir.

Diş Nasıl Çekilir?

Sallanan Diş Nasıl Çekilir?

Dişlerin sallanması, dişlerde iltihaplanma oluşturarak diş çevresindeki kemik yapısına zarar verebilir. Bu durum, diş etlerinin enfekte olmasına neden olabilir.  Diş eti hastalıkları, dişlerin sallanmasına yol açan nedenlerin başında gelir. Dişlere alınana herhangi bir darbe dişin gevşemesine yol açabilir.

Sallanan dişi çekme işlemi basit bir işlemdir. İlk olarak, diş hekiminiz bölgeyi uyuşturarak dişi nazikçe kökünden ayırır. Çekim sonrası, diş hekimi tarafından dişin çekildiği bölge temizlenir. Kanamayı kontrol altına alarak işlemi bitirir.

Sallanan diş çekilmezse ne olur sorusunun cevabı, kişiye çiğneme sırasında ağrı hissi yaşatır. Çevresinde kemik dokularına zarar vererek zayıflamasına yol açabilir. Dişin sallanması, diş etlerinde yara ve enfeksiyon riskini artırabilir. Sallanan dişin çekilmesi, bu olumsuz sonuçları önlemek ve ağız sağlığını korumak için önerilir.

Sallanan diş çekilmek zorunda mı? Dişin çekilip çekilmeyeceği genel ağız sağlığınıza bağlı olarak değişir. Dişin neden olduğu ağrı veya rahatsızlık, dişin çekilmesini zorunlu kılabilir. Diş hekiminiz ağız sağlığınız ile ilgili gerekli kontrolleri yaparak en doğru kararı verecektir.

Dişlerde diş eti apsesi ve diş ağrısı semptomları görüldüğü zaman uzman bir diş hekimine başvurmak gerekir. Diş hekimi, dişin ihtiyacına göre size en uygun işlemi tercih edecektir.

Ağız ve diş sağlığı ile ilgili tüm sorularınız için Uzman Dr. Funda Ersöz’e ulaşabilirsiniz.