Diş kaplaması nasıl olur?
İlk muayenede planlanan uygulamanın adımları kişinin ihtiyaçlarına göre değişebilmektedir. Bu muayenede öncelikle dişlerdeki hasar durumu tespit edilerek, kaplama yapmadan önce gereken ön işlemler varsa bunlar planlanır. Dişlerin yapısına ve kişinin tercihlerine bağlı olarak kullanılacak malzemeye karar verilir. Bu noktada kişinin uzman bir diş hekimi tarafından detaylı bir şekilde bilgilendirilmesi önem taşımaktadır. Ardından kaplama yapılacak alanın ölçüsü alınır. Dişlerin durumuna göre işlem süresi değişkenlik göstermektedir.
Diş kaplama işleminden sonraki süreç nasıl olur?
Diş kaplaması yaptırmayı düşünenler için bu sürecin ve sonraki yaşamlarının nasıl geçeceği merak konusudur. “Kaplama diş neden ağrır?” ve “Kaplama diş ağrısına ne iyi gelir?” soruları ilk merak edilen konurlardır.
Ağrıya neyin iyi geleceği konusu, ağrının kaynağı ile ilgilidir. Dolayısıyla işlem sonrası süreç için özellikle yeme-içme alışkanlıklarında diş hekimi tavsiyesine uyulması önem taşımaktadır. İşlem sonrasında dişlerde gelişen hassasiyet nedeniyle zamanla geçecek bir ağrı söz konusu olabilmektedir. Ancak ağrının sebebi uygulama yapılan bölgelerde gelişebilecek farklı komplikasyonlardan da kaynaklanabilir. Bu nedenle ağrı takibi yapılmalı ve diş hekimine mutlaka danışılmalıdır.
“Kaplama diş hava alırsa ne yapmalı?” konusu da bir diğer merak edilen konudur. Kaplama dişler kaplamanın iyi yapılmaması, kullanılan malzemenin iyi olmaması gibi nedenlere bağlı olarak zamanla hava alabilir. Havanın girmesine neden olan bu boşluklardan aynı zamanda bakteriler de girerek zamanla diş eti iltihaplanması hatta çürüklere de neden olabilmektedir. Ağrı, şişlik, kızarıklık şeklinde kendini gösteren bu durumlara karşı diş hekimine başvurmak gerekmektedir. Bu süreçte aşırı sıcak-soğuk yiyecek ve içecek tüketiminden uzak durulması tavsiye edilmektedir.
Detaylı bilgi ve sorularınız için Uzm. Dr. Funda Ersöz’e ulaşabilir, randevu almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.