Diş çekimi sonrası ağrı çekilen dişin çevresindeki dokularda baskı ve strese bağlı ortaya çıkar. Bu ağrı diş hekimi tarafından reçete edilen ağrı kesicilerin kullanılması ile genelde hafifler. Ağrının çekilen dişin durumuna ve yapılan işlemin mahiyetine göre birkaç gün içinde ortadan kalkması beklenir.
Diş çekimi sonrası ağrı yaşayan kişiler bir şeylerin ters gittiğini düşünebilir. Ancak diş çekimi sırasında çevre dokuda tahribat meydana geldiği için anestezi etkisi geçtikten sonra ağrı hissedilecektir. Özellikle iltihaplı diş çekiminden sonra iltihabın iyileşmesi zaman alacağı için ağrı bir süre daha devam edebilir.
Diş çekme işleminden sonra ağrıyı hafifletmek için yapılabilecekler şunlardır:
- Diş hekiminin reçete ettiği ağrı kesici ve antibiyotikleri düzenli kullanılmalıdır.
- Diş çekimi sonrası dinlenmek ve ağır egzersizlerden kaçınmak gerekir.
- Çekim yapılan bölgeye soğuk kompres uygulamak şişliği ve ağrıyı azaltır.
- Diş çekiminden sonra ilk gün yumuşak gıdalar tüketilmelidir.
- Aşırı sıcak içeceklerden ve baharatlı gıdalardan uzak durulmalıdır.
- İyileşme döneminde alkol ve sigara kullanılmamalıdır.
20lik Diş Çekimi Sonrası Ağrı Geçmiyor
20’lik diş çekimi normal diş çekimine göre daha zor bir işlemdir. Özellikle yarı gömülü 20’lik ve gömülü 20’liklerin cerrahi operasyonla alınması gerekir. Bu nedenle anestezi etkisi geçtikten sonra hissedilen ağrı bir süre daha devam edecektir. Gömülü olmayan 20’lik diş çekimi ise genellikle ağrısız ve hızlı bir işlemdir. 20’lik dişin, diş eti üzerinde görünür olması diş çekimini kolaylaştırmaktadır. Gömülü olmayan 20’likler çekildikten sonra hasta birkaç gün içinde günlük rutinine dönebilmektedir.
Gömülü dişler için ise durum biraz daha farklıdır. Bu dişler çene kemiğine kısmen ya da tamamen gömülü haldedir. Bu durumda cerrahi diş çekimi yapılacağı için ağrı ve şişlik de hasta tarafından daha yoğun hissedilir. Hasta, cerrahi diş çekimi sonrası günlük rutinlerine hemen dönemez. İşlemden sonra ağız hijyenine dikkat etmek ve ilaçları düzenli kullanmak çok önemlidir. Öte yandan diş hekiminin önerilerini uygulamak komplikasyon riskini en aza indirecektir.
Bazı hastalarda ise diş çekildikten sonra ağrı ve şişlikler dayanılmaz boyutta olabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden diş hekimine başvurmak gerekir.
Diş çekimi sonrası iltihap belirtileri nelerdir?
Diş çekiminden sonra iltihap çok sık rastlanan bir durum değildir. Ancak diş çekimi sonrası ağız bakımı doğru yapılmadığında ve hekim önerileri dikkate alınmadığında enfeksiyon riski gelişebilir. Şiddetli ağrı ve şişlik, ağızda kötü koku ve tat, diş eti çekilmesi gibi belirtiler ortaya çıktığında mutlaka diş hekimi ile iletişime geçilmelidir. Alveolit olarak bilinen komplikasyonun tanı ve tedavisinin zaman kaybetmeden yapılması gerekir.
Peki, alveolit nedir ve alveolit tedavisi nasıl yapılır?
Diş çekildikten sonra oluşan boşluğa alveol adı verilir. Alveolit ise bu boşluğun iltihaplanmasıdır. Bu durumda hekim müdahalesi şarttır. Hastada alveolit belirtilerinin yanı sıra yüksek ateş, lenflerde şişme gibi bulgular gözlenirse zaman kaybetmeden antibiyotik tedavisine başlanır. Şiddetli ağrı durumlarında lokal anestezi altında temizleme işlemi gerçekleştirilir. İltihapla dolan alveol boşluğu uygun yöntemlerle boşaltılır. Çekim boşluğunda diş kökü parçaları kalmışsa uzaklaştırılır. Ardından ağız çevresi dezenfekte edilir ve alveolit gelişen boşluğa ilaç yerleştirilir.
Diş çekiminden sonra diğer dişlerin ağrıması da mümkündür. Özellikle gömülü diş çekimlerinde diğer dişlere baskı uygulanabilir. Bu durum sağlıklı dişlerde hassasiyete yol açabilir. Çekilen dişin bıraktığı boşluk da diğer dişlerde rahatsızlık hissine neden olabilir. Bunun yanı sıra diş çekimi esnasında çevre dokulardaki sinirlerin zedelenmesi, kalan dişlerdeki çiğneme yükünün artması, diş çekimi sonrası oluşan şişlik ve iltihaplar diğer dişlerin ağrımasına neden olabilir. Diğer dişlerdeki ağrı ve hassasiyet uzun süreliyle mutlaka bir diş hekimine başvurulmalıdır.
Dr. Funda Ersöz’den randevu almak için bizimle irtibata geçebilirsiniz.