Diş Apsesi

Diş apsesi, dişlerde görülen enfeksiyonun ilerleyerek iltihaplanması sonucu oluşan bir durumdur ve bu durum, genel olarak diş köklerinde bulunan bakterilerin çoğalması şeklinde başlar. Çoğalan bakterilerin enfeksiyonlu dokuları etkilemesiyle apse oluşumu görülür. Bu durum şiddetli ağrılar, diş etlerinde şişlik, ateş ve bazen de ağızda kötü kokuyla belirti gösterir.

Diş apsesi geliştiğinde tedavi önem taşıyan bir konudur. Çünkü apseli diş tedavi edilmediği takdirde enfeksiyonun diş kemiklerine kadar yayılma ihtimali vardır. Bu da çene kemiği gibi bölgeler üzerinde zarara neden olur. Tedavi genel olarak antibiyotik kullanımı, apsenin boşaltılması ve enfekte dişin çekilmesi şeklinde planlanır. Komplikasyonların önlenmesinde erken teşhis oldukça önemlidir.

Diş Apsesi Nedir?

Diş apsesi, diş kökünde oluşan iltihaptan kaynaklanan bir durumdur ve genel olarak bakteriyel enfeksiyon nedenlidir. Bu durum genellikle bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanır ve sıklıkla ağrılı bir süreçtir. Apseli dişin görüldüğü bölgede şişlik, kırmızılaşma ve ağrı gibi belirtiler olur. İltihaplı diş tedavi edilmediği takdirde de daha büyük sağlık sorunlarına neden olabilir.

Diş neden apse yapar, belirtileri nelerdir soruları bu problemi yaşayan kişilerce sıkça sorulur. Diş apsesinin nedenleri şunlardır:

Diş çürükleri: Dişin mine tabaksındaki hasardan dolayı bakteriler dişin köküne iner ve enfeksiyon oluşturur. Bu da apseye neden olur.

Diş etlerinde iltihaplanma: Bu durum, bakteri birikintileri ve plakların etkisiyle diş etlerinde enfeksiyon oluşması sonucudur.

Dişin kırılması ya da çatlaması: Alınan bir darbe sonucu diş kırılabilir ya da çatlayabilir. Bu da dişin iç kısmında bakterilerin yerleşmesine neden olabilir. Böylece dişte enfeksiyon gelişir.

Diş kökü enfeksiyonu: Enfeksiyonlar dişin kök kısmında oluşur ve apse oluşumuna neden olur. Bu problem genel olarak çürük ya da diş eti problemleri nedenlidir.

Diş tedavisi sonrası komplikasyonlar: Diş dolgusu, kanal tedavisi ve diğer tedavilerden sonra, tedavi sonrası oluşan enfeksiyonlar diş etrafında apse oluşumuna neden olabilir.

Yetersiz ağız hijyeni: Ağız hijyeninin yetersiz yapılması, yetersiz diş fırçalama, yanlış diş ipi kullanımı gibi sorunlar dişlerde plak ve bakteri birikimine neden olur. Bu da enfeksiyon için zemin hazırlar.

Bağışıklık sisteminin zayıflaması: Bağışıklık sisteminin zayıf olması, vücudun enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini azaltır, apse oluşumuna neden olur.

Diş eti çekilmesi: Diş etlerinde görülen çekilme, bakteri ve enfeksiyon oluşumunu daha kolay bir hale getirir.

Diş Apsesi

Ağrımayan Diş Apsesi

Diş apsesi genel olarak ağrılı olan bir durum olsa da bazı durumlarda apse ağrıya da yol açmayabilir. Diş eti apsesi oluşumunda düşük şiddette bir ağrı görülür ya da hiç ağrı görülmeme durumu da vardır. Ancak ağrısız apseler tehlikelidir çünkü enfeksiyonun büyümesi daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Fark edilmeyen enfeksiyon, diş kökünden çevre dokulara, çene kemiğine kadar yayılabilir. Enfeksiyonun yayılması, ciddi diş ve çene sorunlarını beraberinde getirir.

Diş eti ya da köklerinde ilerleyen enfeksiyon diş köklerine zarar verir ve dişin sağlıklı bir şekilde tutunmasını engeller. Bu da diş kayıplarına neden olabilir.

Enfeksiyon, çene çevresindeki kemikler üzerinde de hasara neden olabilir. Çene kemiğinde görülecek hasar da şiddetli ağrılar oluşturur.

Apsenin vücudun diğer bölümlerine yayılma ihtimali vardır. Özellikle kan dolaşımına yayılması sepsis gibi ciddi bir sistemik enfeksiyon riskinin oluşma ihtimalini artırır. Sepsis, hayati tehlike oluşturabilecek durumlardan biridir.

Üst çenede meydana gelen apse, sinüsler ile de ilişkili olabilir, sinüs enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu da baş ağrısı, burun tıkanıklığı ve diğer sinüs problemleriyle kendini gösterir.

Ağrısız olan diş apsesi ve bu apsenin fark edilmemesi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilme ihtimaliyle mutlaka tedavi edilmelidir. Düzenli diş kontrolleri ve ağız bakım hijyenin yeterli yapılmasıyla bu gibi durumların erken teşhisi mümkündür.

Diş Apsesi Neden Olur?

Apse, genel olarak dişte oluşan çürükler, ağız hijyeninin yetersiz ya da kötü yapılması, diş etlerinde meydana gelen iltihaplanma ya da dişte oluşan çatlama gibi durumlardan kaynaklanır. Bu enfeksiyonlar dişin derinliklerine kadar iner ve bakterilerin çoğalmasına neden olur. Apse oluşumu, zaman kaybetmeden tedavi edilmesi gereken bir sorundur.

Bu doğrultuda, apse olan diş çekilir mi sorusu dişin durumu ve dişte görülen enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterir. Apse, enfeksiyon nedenli olduğundan tedavi edilmesi büyük bir önem taşır. Apseli bir dişin çekilmesi de birkaç faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu faktörler şunlardır:

Kök kanal tedavisi: Mümkün olan durumlarda, yani eğer apse dişin kök kısmında yer alıyorsa ya da dişte hala yeterli sağlıklı doku varsa kanal tedavisi ile dişin kurtarılması sağlanabilir.

Dişin durumu: Apsenin diş köklerine kadar indiği durumlarda, köklere ciddi bir zarar vermişse ve diş yapısı hasar görmüşse diş çekimi gerekli olabilir. Böyle bir durumda dişin çekilme nedeni ise enfeksiyonun yayılmasını önlemek içindir.

Tedaviye yanıt alınmaması: Apse eğer antibiyotik tedavisi ya da kanal tedavisi yöntemlere rağmen geçmiyorsa diş çekimi yapılır. Bu durum, enfeksiyonun yayılmasını önlemek içindir.

Enfeksiyon yayılma riski göz önünde bulundurularak bir tedavi planı oluşturulmasıyla diş etleri, çene kemiği korunmuş olur. Bu da enfeksiyonun diğer organlara yayılmasını önler.

Diş Apsesi

Diş Etindeki Apse Nasıl Geçer?

Apse yapmış dişe ne iyi gelir tedavi sürecinde en çok sorulan sorulardan biridir. Dişte oluşan apse mutlaka tedavi edilmelidir çünkü tedavi edilmeyen bir apsenin geçmesi mümkün değildir. Bu doğrultuda atılması gereken öncelikli adım iltihaplı dişin tedavi edilmesidir. Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için de antibiyotik kullanımı ilk tercihtir. Antibiyotik kullanımıyla bölgedeki iltihabın boşaltılması mümkündür.

Aynı zamanda apsenin boşaltılması, kök kanal tedavisi, diş çekimi, ağrı yönetimi, diş eti tedavisi de uygulanabilecek yöntemler arasında yer alır. Bunun yanı sıra sıcak ya da soğuk kompres uygulamaları da tedavi öncesi geçici çözüm sağlayabilir.

Önemli olan noktalardan biri de düzenli yapılacak olan diş kontrolleri ve temizliktir. Diş taşı temizliği ve genel ağız bakım uygulamalarının sağlanması diş etinde meydana gelebilecek enfeksiyonun önlenmesinde etkilidir.

Apse tedavisi, profesyonel bir diş hekimi tarafından belirlenen yöntemlerle tedavi edilebilir.

Tedavi yöntemleri ve uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için Dr. Funda Ersöz kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.