Çürük Diş Dolgusu

Ağız ve diş sağlığına dair merak ettiğiniz konuları, uzmanlıkla kaleme aldığımız içeriklerimizden öğrenebilirsiniz.

Çürük diş dolgusu, diş hekimi tarafından çürümüş veya hasar görmüş dişlere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Çürükler diş minesinde hasar bırakarak bakterilerin oluşmasına neden olur. Tedaviye başlanmazsa komşu dişlere veya derin tabakalara yayılarak çürük diş sayısının artmasına yol açabilir.

Çürük diş dolgusu, kırılma veya diş aşınması gibi durumlar sonucunda hasar gören dişlerde kullanılır. Dolgu malzemesi, dişin doğal yapısını geri kazanmasına yardımcı olur. Dolgu işleminden sonra diş ipi kullanmak ve düzenli diş fırçalamak gerekir. Bu durum, dişlerde çürümeyi engellemek için önemli bir adımdır. Uzun ömürlü bir kullanım için düzenli diş hekimi muayenesine gitmek ve ağız bakımına özen göstermek şarttır.

Diş Arası Çürük Diş Dolgusu

Diş arası çürüğü, diş ipi ve diş fırçasının erişiminin zor olduğu bölgelerde oluşan çürüklerdir. Diş minesi zamanla bozulmaya başlar ve çürümeyi oluşturur. Çürük belirtileri başladığı zaman ağrıya neden olmayabilir. Bu ağrı zamanla artarak diş sağlığını tehdit etmektedir.

Diş arası dolgusu, bu çürüklerin temizlenmesiyle başlar. Boşlukların doldurulması ile devam eder. Bu sayede çürüğün yayılmasını önleyerek dişin işlevselliğini geri kazandırılır. Bu problemlere uzman diş hekimi muayenesinden sonra çözüm bulmak ve ihtiyaca uygun işlemi yaptırmak önemlidir.

Ön diş çürüğü dolgusu işleminde doğal bir görünüm elde etmek için malzeme seçimi önemli bir rol oynar. Dolgu malzemesinin, diş rengine uyum sağlaması ve çevre dişlere uygun olarak şekillenmesi gerekir. Dişin doğal rengine en yakın doğal bir sonuç istenirse kompozit dolgulara başvurulabilir.

Diş dolgusu, diş hekimi tarafından dişlerin eski sağlığına kavuşmasını sağlayarak estetik gülüş kazandıran işlemlerdir. Modern diş hekimliği, çürükler ve diş hasarları sorunları için etkili bir şekilde dolgu işlemlerini kullanır. Bu uygulama, dişlerin uzun ömrünü uzatır. Hem kullanışlılık hem de estetik açıdan önemli bir çözüm yöntemidir.

Çürük Diş Dolgusu

Çürük diş dolgusu nasıl yapılır?
Dolgu işleminde genellikle lokal anestezi kullanılır. Hasarlı diş muayene edildikten sonra çürüğün bulunduğu bölge temizlenir. Temizlenen bölge, ihtiyaca uygun dolgu malzemeleriyle doldurulur. Dolgu, dişe en uygun şekilde yerleştirilir ve cilalama işlemi yapılarak tamamlanır.

Dolgu çeşitleri iki yaygın malzemeden oluşur.

Kompozit Dolgular
Doğal diş rengine yakın olduğu için özellikle ön dişlerde tercih edilir. Estetik açıdan güzel bir gülüş kazandırırlar.

Amalgam Dolgular
Gümüş renginde olan, genellikle arka dişlerde kullanılan dayanıklı dolgulardır. Estetik kaygılar ve alternatif dolgu malzemelerinin gelişimi ile günümüzde kullanım geçerliliği kaybolmuştur. Bu yüzden kliniğimizde kullanılmamaktadır.

Çürük Diş Dolgusu

Diş dolgusu hangi durumlarda yapılır sorusunun yanıtı, diş hasarı ve kişisel ağız bakım alışkanlığına göre değişiklik gösterebilir. Çürük diş dolgusu yapılmadığı zaman, diş ve diş eti problemlerine yol açar. Bu durum diş mine tabakasının zayıflamasına neden olmaktadır.

Dolgu tedavisi yapılmasının başlıca nedenleri şunlardır:

  • Dişlerin kırık veya çatlak olması,
  • Diş ve diş arası çürükleri,
  • Diş renginde bozulmalar,
  • Diş hekimi tavsiyesi,
  • Çürükten kaynaklanan ağrı ve rahatsızlık hissi,
  • Dişteki boşlukların giderilmesi.

Siz de diş dolgusu tedaviniz için alanında uzman bir diş hekimi olan Dr. Funda Ersöz kliniğinden randevu talep edebilir, ağız ve diş sağlığınızı koruma altına alabilirsiniz.