Çene ağrısı neden olur? Çenede oluşan ağrı birçok nedenden kaynaklı olabilir. En yaygın bilinen nedeni ise temporomandibular eklem bozukluklarıdır. Çene ekleminin aşırı kullanılması, diş gıcırdatma ya da çene kaslarının gelişmemesi durumlarında eklemde ağrı ve hareket kısıtlılığı görülür.
Çene ağrısı neden olur? Çene ağrısına neden olabilecek bir diğer etken de diş ve diş etlerinde meydana gelen hastalıklardır. Travmalar, diş çürükleri, apseler gibi unsurlar da ağrıya neden olan etkenler arasında yer alır. Kesin nedeni belirlemek için bir diş hekimi ya da çene cerrahına başvurmakta fayda vardır.
Çene ağrısına neden olabilecek faktörler şunlardır:
- Diş ve çene problemleri
- Sinüs ve kulak enfeksiyonları
- Nörolojik ve kas kaynaklı ağrılar
- Kalp ve damar hastalıkları
- Stres ve psikolojik etkenler

Sol Çene Ağrısı Neden Olur?
Çene ağrısı, birçok farklı etkenden kaynaklı bir durum olabilir. Diş sağlığı, kas-iskelet sistemi ile farklı faktörlerden kaynaklanan ve yaygın olarak görülen bu sorun “Çene neden ağrır?” sorusuna cevap olarak verilebilir.
Çene ağrısına neden olabilecek etkenler dişler, kaslar, eklem yapıları ya da sinirsel problemler olarak sayılabilir. Üst çene ağrısı, sinüs enfeksiyonları, diş çürükleri ya da temporomandibuler eklemle ilgili rahatsızlıklardan kaynaklanabilmektedir.
Lenf bezleri, tükürük bezleri ve diş eti hastalıklarıyla ilgili ağrı çene altı ağrısı olarak bilinir ve tedavi gerektirir.
Çene bölgesinde ağrıya neden olan en büyük etkenlerden biri de dişlerle bağlantılı olan durumlardır. Çürük, kırık, apseli dişler çene bölgesine yayılarak ağrıya neden olur.
Bazı durumlarda ise çene ağrısı, sadece diş ya da çene kaynaklı değildir, özellikle sol çene ağrısı kalp krizinin erken belirtilerinden biri olabilmektedir. Bu tür ağrılar genel olarak göğüste ya da kolda hissedilen ağrı şeklindedir. Eğer bu ağrı uzun tekrarlı olursa bir diş hekimi ya da doktora başvurulması önerilir.
Sol çenede ağrı etkenlerinden bir diğeri olan diş ve çene problemleri de şunlardır:
- Diş çürükleri
- Diş apsesi
- Çene eklemi rahatsızlıkları (TME bozuklukları)
- Diş sıkma ve gıcırdatma (bruksizm)
- 20 yaş dişi problemleri
Devam eden sol çene ağrıları uzun süreli ise ya da başka belirtilerle ortaya çıkıyorsa mutlaka bir diş hekimi veya doktora başvurmak da fayda vardır.
Diş Ağrısı Çeneye Vurur mu?
Diş ağrısı çene bölgesine yayılarak devam eden bir ağrıdır. Bu ağrıların çene bölgesine yayılması çürükler, apseler ya da diş eti enfeksiyonu nedenlidir. Tüm bu etkenler çene kemiğine ulaşır ve diş ve çene ağrısı olarak ortaya çıkar. Diş kökleri sinir ağıyla direkt olarak bağlantılı olduğundan bir dişte görülen ağrı çevredeki sinirleri de etkiler ve ağrı, yüz ile çene bölgesine yayılır.
Diş eti iltihabı çene kemiği üzerinde baskı oluşturduğunda ağrı hem zonklayıcı hem de şiddetli olur. Çünkü iltihaplar genelde bakteriyel enfeksiyonlarla ilişkilidir. Bu tür iltihaplar zamanında tedavi edilmediğinde diş ve çene sağlığını olumsuz bir şekilde etkileyebilir.
Şakağa vuran diş ağrısı, azı dişler kaynaklı olarak enfeksiyon ya da sinir tahrişi nedeniyle hissedilen bir ağrıdır. Bu ağrı yüz ve baş bölgesine kadar yayılabilir. Genelde tek taraflı olan bu ağrılar baş ağrısı ya da kulak ağrısı şeklinde de ortaya çıkabilir.
Çeneye vuran diş ağrısı hissedildiğinde altta yatan nedenin belirlenmesi önem taşımaktadır. Bu ağrının tespitinde diş hekimi tarafından detaylı bir muayene yapılır ve röntgen ya da diğer tanı yöntemleriyle sorunlar önceden tespit edilir. Erken tedavi, çene ve diş sağlığının korunması açısından oldukça önemlidir.